25 Mayıs 2018 Cuma

YÜZMEYE BAŞLANGIÇ NASIL OLMALI?

Bu sporda yeni başlayan kursiyerler, Öğrenme aşamasında yetenek ve istek yüzmeyi öğrenmede en etkili faktörlerin başında gelmektedir. Bu eğitime Antrenörün sunuşu ve öğretim metodu etkili olacaktır.

YÜZMENİN BİRİNCİ EVRESİ(AYAK VURUŞU)

Burada ayak vuruşları ilk olarak öğretilecek konuların 1. basamağı olmalı ve çalışmalara başlanmalıdır. Ayak vuruşları kalçadan ve dizlerden hafif bükülü olmalı ve bir kırbaç gibi hareket etmesi gerekmektedir.
Yüzmede ayak çalışmaları önce oturarak ayaklar ileri doğru uzatılmalı ve suya küçük hareketlerle aşağı yukarı çalışma yapılmalıdır. Sonraki çalışmada suya imilmeli duvarı tutarak çalımalara devam edilmelidir. yüzme tahtası ile çeşitli diriller yapılmalıdır.

YÜZMENİN İKİNCİ EVRESİ (KOL ÇEKİŞİ)

Yüzme Kursunda, Kol Çekişine başlamadan önce omuzdan kol gergin olarak çevrilmesi gerekir. Bu çalışmayı yaparken Dışarıda Duvarı omuz hizasında tutarak Kollar bir sağ bir sol kol çevrilerek alıştırma yapılmalıdır. Sonraki çalışmalarda Yüzme Tahtası kullanarak çeşitli diril ile  pratik yapılmalı ve geliştirilmelidir.

YÜZMENİN ÜÇÜNCÜ EVRESİ (NEFES ALIP VERME)

Yetişkin Yüzme Kursu çalışmalarında, Nefes çalışmasında dikkat edilecek konuların başında önce duvarı tutarak ağızdan derin nefes alıp aşağıya başımızı batırıp nefesimizi burundan vermeliyiz( ilk öğrenirken böyle yapılmalı, sonra hem ağı hem burundan nefes verilmelidir) Yine bu çalışmaları Yüzme tahtası ile yapılabilir.

YÜZMENİN DÖRDÜNCÜ EVRESİ (KOORDİNASYON)

Evet yüzmenin son evresi olan koordinasyon, yani hareketlerin tamamının aynı anda yapılası istenir. Bunlar Ayak vuruşu, Kol çekişi, Nefes alıp verme işte bunların hepsinin aynı anda doğru yapıldığında Kursiyer bir noktadan bir noktaya rahatlıkla gidecektir.

YÜZMEDE YARDIMCI MALZEMELERİN KULLANIMI

Yüzme sporunda sürekli devirli ve tekrar eden hareketler olduğu için yardımcı malzeme kullanımı gerekmektedir. Bunlar Yüzme tahtası, Pul boy, El paleti, Baş şnorkeli, Bone, gibi malzemeler gerekmektedir. Ancak bunların doğru zamanda kullanılması gerekmektedir. Aksi taktirde teknik olarak yüzme eğitimi doğru olmayacaktır.

YÜZMEYİ ÖĞRETİRKEN BAŞLAMA STİLİ NE OLMALIDIR

BU yıllardır otoritelerin ve Yüzme Antrenörlerinin bir Türlü kendi aralarında karar veremedikleri konulardan biri olmuştur. Örnek verecek olursak ABD yüzmeyi serbest stili öğreterek Yüzme kursuna başlamaktadır. Avusturalya sırt üstü sitili le yüzmeye başlıyor, Almanya ise Kurbağalama stili ile öğretilmektedir. Türkiye'de ise yine serbest stil ile Yüzme Kursu yapılmaktadır. Bu eğitimleri etkileyen konuların başında metotlar, çalışma yapılan havuzlar eğitimi etkilemektedir.

Hiç yorum yok: