12 Nisan 2018 Perşembe

JİMNASTİK TARİHİNDEN JİMLASTİK KURSUNA


JİMNASTİK TARİHİ VE GELİŞİMİ

Jimnastik eski Yunan, Mısır, İndus Uygarlıklarına kadar uzanan köklü geçmişi olan spor dalıdır. İnsanlar topluluk şeklinde yaşamaya başladıkları o ilk zamanlardan beri, tanrılar ve iyi geçinmek adına törenler yaparlar, adaklar adarlardı. İşte jimnastiğin ilk görülen örnekleri, bu dini törenlerde rastlanmıştır. Bunlar bir tür dini danslar şeklinde olup, bütün kabile fertleri bu özel danslara katılır; esnek el, kol ve de bel hareketleri kullanılarak oyunlarının müzik kullanılarak dans ederlerdi.

YUNANLILARDA JİMNASTİK

Jimnastiğin fiziksel egzersiz şeklinde Yunan uygarlığında görülmüştür. Yunanlılarda iş hayatı ile edinilen tecrübeler, çalışan bir vücudun kendisini çok iyi hissedebileceği, hareketsizlik tembelliğin de vücudu uyuşturacağı ve de çirkinleştireceği kanısını doğrulamıştır. Kullanılan giyim şekilleri yarı çıplak denilebilecek tipte sade ve de basit olan Yunanlılarda bedenlerin çirkin ve de çapraşık olması asla istenilen durum olmamıştır. Bu nedenle faktörlerin bir araya gelmesiyle bedenlerin işletilmesi ortaya çıkmıştır. Fakat bu tür fiziksel aktiviteler ve Jimnastik Kursu sadece soylu sınıfın çocuklarına mahsustu. Bu sayede çocukların sağlıklı şekilde bedensel gelişimleri sağlanıyordu. 

ROMA'DA JİMNASTİK

Uygulama sonralarında ise Roma Uygarlığı’nda benimsenip, jimnastiğe yönetici ünlü çocuklarının eğitildiği okullarda çok önem verilmiştir. Yunan ve de Roma çağlarından sonra akrobatlar, uzman savaşçılar ve de dansçılar haricinde çok az kimse jimnastik ile ilgilenmiştir. Orta Çağda bu spor çeşidi unutulmaya yüz tutmuştur. Jimnastiğin tekrardan ortaya çıkışı 18. ve 19. Yy arasında olmuştur. Avrupa konusunda profesyonel ordular kurmasıyla, tekrardan önem kazanmıştır. Bu yıllarda yaşamış iki eğitimcinin modern jimnastik üzerinde çok büyük etkileri bulunmaktadır. İsveçli Pehr Henrik Ling ve Alman Friedrich Ludwig  Jahn’dır. Ling beden eğitiminin çalışması üzerinde dururken, Jahn ise şuan kullanılan jimnastik aletlerini oluşturmuştur.

ULUSLARARASI JİMNASTİK YARIŞLARI

Jimnastiğin uluslar arası özellikte bir boyut kazanmasıyla 1881 senesinde merkezi İsviçre’de olan Uluslar arası Jimnastik Federasyonu kısaca FIG kuruldu. 1986 senesinde modern olimpiyatlar için seçilen yedi spor dalındandır. Fakat yarışmalara sadece erkekler katılmıştır.  Bayan jimnastikçiler ilk kez 1928 senesinde Olimpiyat Oyunları içerisinde yarışmışlardır.

TÜRKİYE'DE JİMNASTİĞİN GELİŞİMİ

Türkiye jimnastik faaliyetlerine yakın tarihe dayanmaktadır. 1949 yılında ise Uluslararası Yarışma Kuralları gereğince ilk haliyle uygulanmaya başlanmış ve de FIG tarafından ilk kez resmen tanınan ilk dünya Jimnastik Kursu şampiyonası 1950 senesinde yapıldı. 1960 senesinde televizyon yayınlarının oldukça yaygınlaşmasıyla jimnastik bütün dünyada çok sevilen spor haline gelmiş ve de yaygınlaşmıştır. 1983 senesinde ise ritmik jimnastik olimpiyatlara kabul edilmiştir.

Ülkemizde Jimnastik Kursu düzenleyen en iyi kulüplerden biri olan aquakamp 25 yıllık bir geçmişe sahiptir. Yerli ve yabancı Antrenörler gözetiminde çocuklara jimnastiği sevdirerek yaptırmaktadır. Jimnastik Federasyonu ile koordineli olarak çalışan ve üyesi olan aquakamp Türkiye Milli Takımına bir çok sporcu yetiştirmiştir.







Hiç yorum yok: