24 Nisan 2018 Salı

JİMNASTİK KURSUNDA GÖRÜLEN RİTMİK JİMNASTİK NEDİR?


Jimnastik sporu,  bedeni, fiziksel duruşu düzeltme ve de geliştirme sebebiyle düzenli bir şekilde hareket ettirme sanatı bedeni atikleştirmek ve güçlendirmek amacıyla yapılan alıştırmaların tamamı, idman, kültürfizik erkeklerde ise yer alıştırmaları, barparalel tip barfiks halkalar ve de kulplu beygir kullanılırken kadınlarda ise yer alıştırmaları haricinde eşit olmayan çubuklar ile barfiks denge kalası gibi alıştırmalarını içeren bir disiplindir. Jimnasti sporu bünyesinde 3 farklı kategoriye ayrılmaktadır. Bunlar;

1.      Artistik jimnastik,
2.      Genel jimnastik,
3.      Ritmik jimnastik

 

3.Ritmik Jimnastik

Ritmik jimnastik, İsveç kökenli spordur. İçeriğinde oyunculuk ile birlikte bale, müzik ve de pandomimle birlikte yapılır. Yalnızca bayanların yapmış olduğu branştır. 1983 yılında Olimpiyatlara da dâhil edilen Ritmik Jimnastik Kursu içerisinde kendine has kuralları ve de puanlama sistemi bulunur. Türkiye'de 1982 senesinde başlayan Ritmik Jimnastik bir yarışma dalı olarak yenidir. Yalnız bayanların yarıştığı branştır Artistik jimnastikte aletler sabit olmasına karşın ritmik jimnastikte taşınabilir özellikteki aletler kullanılmaktadır. Bunlar; çember, top, kurdele haricinde ip ve lobuttur. Her sene bunların birinin kullanımı iptali gerçekleştirilir.

Bu jimnastik kategorisi sanatın çeşitli teknikler ile buluştuğu estetik ve de zarafetin ön plana geçtiği bir spor dalı olup görsel beğeniye hitap eden bu ritmik jimnastiğin tarihsel gelişim basamaklarına baktığımız zaman sanatın çeşitli dallarının etkisi altında bulunduğu görülmektedir. Başlıca yararlandığı kulvarlar ise dans sanatıdır. Özellikle de klasik ve de modern bale, milli nitelikteki danslar, folklorun etkisi altında kaldığı görülmektedir.

Ritmik jimnastikte yer bulan aletler olimpik sıraya uygun şekilde: ip, çember, top haricinde labut ve kurdeledir. Yarışmalar, dünya genelinde olup ferdi ve grup şampiyonları olarak iki şekilde düzenlenmektedir. En önemli kısım ise vücut hareketleri ve de alet kullanımıdır.

İP: Dinamiklik isteyen alet olup; atlamalar, sekizler haricinde çevirmeler, rotasyon hareketleri ile küçük ve büyük atış türleri yapılır.
ÇEMBER:  Çok daha fazla esneklik, teknik beceri isteyen bir jimnastik malzemesi olup çevirmeler, vücutta ve de yerde çeşit şekillerde yuvarlamalar, rotasyonlu hareketler ile atışlar yapılır.
TOP: Beden üzerinde yuvarlanması, sektirilmesi ile yumuşak ve de dişiliği öne çıkaran hareketlerin bir araya getirilmesi ile zarafet gösterilir.
LABUT:  iki parça jimnastik aleti olup sürekli hareket halindedirler. Küçük, orta ve büyük daireler, değirmenler, vuruşlar haricinde çeşitli asimetrik hareketler, vardır.
KURDELE: Akıcı teknik özellikteki hareketler ile vücut elementleri birbiriyle harika bir sinerji içerisinde olup kullanımında güç ve de koordinasyon gerekir. Kurdeleye ait teknikler içerisinde: spiraller, zikzaklar, yüksek atışlar, bumeranglar ve daireler sayılabilir.

Hiç yorum yok: