17 Nisan 2018 Salı

JİMNASTİK KURSU HAKKINDA ALTIN KURALLAR


Jimnastik kursu, aletli ve de aletsiz bir şekilde uygulanabilen temel kuralları olan bir spor dalıdır. Bu nedenle de temel kurallar altın mahiyetindedir. Eski Yunan'da kapalı spor salonları içerisinde yapılan hareketlerden yola çıkarak belli bir zaman içinde sporcuların katkılarıyla bilindik bir spor olan jimnastikte esneklik, denge ve güç çok önemlidir.

·         Aletli jimnastikte estetik duruş ve görünüşün ön planda olduğu kurdele, çemberin haricinde top ve de lobut yardımıyla uygulanan hareketlerin yanı sıra güç ve dengenin öne çıktığı barfiks, kulplu beygir benzeri aletler kullanılır.

 

Aletsiz Jimnastik


Çoğunlukla kadın sporcuların spor dalında kadın jimnastikçiler 12x12 metrelik, vücuda herhangi bir zarar vermeyecek Jimnastik Kursu yumuşak zeminde, estetik görünümün ön planda bulunduğu hareketler yaparak puanlamaya tabi tutulurlar.

 

Aletli Jimnastik


Aletli jimnastikte kadın ve fark etmeksizin bütün herkesin istediği şekilde aletle yarışabilir. Fakat erkek ve kadınların özelliklerine göre yol aldıkları alanlar genelde çok farklıdır. Özellikle kadınlar için ritmik jimnastik adıyla bilinen top, ip haricinde kurdele, lobut ve de çember kullanılarak uygulanan sporda çoğunluktadır. Aletli jimnastikte de puanlamaya tabi olan sporcuların kendilerine yaptıkları hareketlerin zorlukları belirlemektedir.

·      BARFİKS ALETLERİNDE HAREKETLER


     Barfiks hareketi zeminden 2,55 m yükseklikte olup 2,40 m uzunlukta yere tam olarak paralel şekilde esnek bir adet çelik çubuk üzerinde gerçekleştirilir. Sporcu, barfiksin etrafında seri şekilde dönerek puan toplanır.
·        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

     PARALEL ALETLERİNDE HAREKETLER  



      Paralel bar da ise zeminden 1.75 m yükseklikte bulunup sporcu barın üzerinde dönme, sallanma ve de takla atma benzeri çeşitli zor hareketler bulunmaktadır.
·         Kulplu beygirde ise, zemine sıkıca yerleştirilmiş olup kollar arasında 40-45 cm mesafede iki adet kulp bulunan iki kulp sıkıca tutularak güç ve de dengenin öne çıktığı tipte hareketler yapılır.
·        

     Atlama beygirinde ise kulplu beygirde olduğu gibi fakat kulpsuz ve de yerden çok daha yüksek şekilde uygulanan bir çeşittir. Sporcular ise bu alette Jimnastik Dersi kısa zaman içerisinde havaya sıçrayıp ardından takla, salto benzeri hareketlerin sonrasında düşmeden iki ayağının üzerinde mindere inmek zorundadır.
·         


    HALKA ALETLERİNDE JİMNASTİK 


      
      Halka hareketinde ise yukarıdan aşağıya doğru sarkan Jimnastik Yaz Kampı iki adet halkaya tutunarak sporcular kendilerini yukarıya kaldırır ve çeşitli denge hareketlerinin sonrasında atlama beygirinde ki gibi salto hareketleriyle aşağıya iner.

Hiç yorum yok: