1 Ekim 2018 Pazartesi

YÜZÜCÜLER İÇİN DOĞRU BESLENME

YÜZME VE PROTEİN ALIMI NASIL OLMALI?

Müsabaka sporcusu yada yüzücüler genel protein alımına dikkat etmeli. Yüzücüler yarış veya antrenmandan kaç saat önce protein almalıdır. Bu protein alımı acıkmayı önlediği gibi bir çok konuda avantaj sağlar. Yüzücünün beslenmesini önemi ölçüde  desteklemektedir.

YÜZÜCÜLERDE KAS YIKIMINI ÖNLEMEK İÇİN NE YAPILMALI?

Özellikle yarış yada antrenman öncesi küçük miktarda protein almak vücut yapısındaki kas yıkımını önlediği görülmektedir. Yapılan araştırmalar Uluslararası spor beslenme birliği gibi söz sahibi olan (ISSN) yarışmacı yada yüzme sporu yapan kişilere antrenmanlardan hemen önce ve antrenmanlar sırasında her saat başı 0.15 ile 0.25 g/kg protein alımı yapmasını önermektedir.


PROTEİN ALMA ÖLÇÜSÜ NE OLMALIDIR?
Yüzücüler bu ayarı yerinde ve ölçüsünde yapmalıdır. Protein alımını çok yapmak yerine ve daha ziyade kaliteli protein almakta fayda vardır. Beslenme uzmanları bunun adına biyolojik yaralılık diye adlandırmaktadır. Yüzücüler yada yüzme kursu yapan kişiler, protein alımını ve  kas onarımı için gerekli olduğunu iyi bilirler.


BESLENMEYİ DESTEKLEMEK GEREKİR

Yüzücüler için sadece bu ürünler değil karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve sıvı gibi br çok destekleyici unsur bulunmaktadır. Özellikle kişinin Boy, Kilo ve hatta yaşına göre bir çok değişiklik gösterir. Yüzücünün antrenman yoğunluğuna bağlı olarak program ve beslenme değişiklik gösterir.


KALİTELİ BİR BESLENME İÇİN KOORDİNASYON ŞART

Yüzme Kursu bile önemli sadece sporcu değil aynı zamanda Antrenör, Aile ve Yüzme beslenme uzmanı ile koordineli çalışması gerekmektedir. Beslenme uzmanı ve yardımcısı  tarafından her öğünlerinin iyi  planlaması gerekir. Vücudun ne kadar gereksinme ihtiyacı var tüm bunlar iyi etüt edilmeli. Bulara bağlı olarak az önce yukarıda belirtilen ölçülerde destekleme yapılmalı ve çalışmalara göre yeni program yapılmalı.

Hiç yorum yok: