Türkiyede, Masterlar yirmi beş yaş üstü yüzücülerin her beş yaşta bir artan kategoriler halinde, Türkiye Yüzme Federasyonu faaliyet programları ile beraber bir araya gelip FINA (Uluslararası Yüzme Federasyonu) kuralları çerçevesinde gerçekleştirilen yarış organizasyonları bütünüdür.( yüzmeplus sayfasından alıntı yapılmıştır.)
Yüzme sporunda, Masterlar lokomotif olma adına önemli görevler üstlenmiştir. Yüzme Faaliyet programı neticesinde bir araya gelen Ustalar, sosyo - kültürel oluşumlar yaratırlar. Masterlarda, Her yarış kendi içinde bir heyecana sahne olur, yarışlar sırasında, eski günler de anılır.Bu Müsabakalarda, tüm masterlar, yarış heycanını tekrar yaşarlar.
Yüzmede, Master Kategorileri
25 yaştan sonraki her yüzücü 5 yaşta bir kategori atlamaktadır, yarışlarda seriler yüzülür ve yüzülen seriler sonucunda en iyi dereceden en kötü dereceye kadar liste oluşturulup, tüm yarışlarda stiller bazında dereceye girenler belirlenir
Çocukluklarını yarışmacı sporcu olarak başlayan ve daha sonra profesyonel yüzücü olarak devam eden, devamında aktif yüzme sporunu bıraktıktan sonra bu spora devam etmek isteyen sporcular olarak tanımlaya biliriz. Yüzme yarışmalarından bu yana Havuzun tozunu atan, klor kokusunu içinden atamayan, sudan ayrı kaldıklarında karaya vurmuş bir balık gibi kendilerini hisseden, tüm yaşamlarını yüzme dünyasına adayan hayatını bunun üzerine kuran, yüzme sporunu yaşam biçimi olarak algılayan, emektar yüzücülerdir. Tabi bu yazı uzun oldu ancak bunu hakkettiklerini düşünüyorum.
Çocuk ve Yetişkinlerin Katıldığı Yüzme Kursları ile Hem yüzme Öğrenirken, Hemde Motrsal becerilerin geliştiği görülmektedir. Vücut Yapısı sürekli bir gelişim ve büyüme içerisinde olmaktadır.
Motorsal gelişim dediğimiz kelimenin karşılığı hareket demektir. İşte Yüzme Kursu çalışmalarında bolca hareket vardır. Bu hareketlerin toplamı motorsal becerileri geliştirmeye yardımcı olmaktadır. Çocuklarda Anne karnından itibaren refleks olarak başlayan hareketler ömür boyu devam eder. İşte Yüzme sporu bir çok sporda olduğu gibi bu motorsa becerilerin gelişimine oldukça yardımcı olur. Bu motorsal gelişimleri kontrol altında tutulmasına yardımcı olunmasına Psikomotor denilmektedir, Yüzme Kurslarına katılan Kişiler bu hareketleri yaparlar.
Yüzme sporundaki Fiziksel gelişim, Merkezi sinir sisteminin gelişimine de oldukça katkı verir. Yüzme Kursunda gelişim sürekli olmakla beraber, Bu süreklilik her yaşta aynı değildir. Örneğin çocukluk döneminde çok hızlıyken, yaş ilerlediği dönemde öğrenme devam eder ancak yavaşlama eğilimi göstermektedir. Motorsal gelişimin yanında zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimlerde olmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder