25 Eylül 2018 Salı

YÜZMEDE FİZİKSEL GELİŞİM

YÜZÜCÜLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ NASIL YAPILMALI

İnsan fiziği,büyüklüğü,şekil ve bileşimine göre değerlendirilebilir.Antrenörler tüm bu değerlendirmeler sonucunda yüzücünün su üzerinde kalma,dirence karşı koyma ve suyu itme gücü hakkında bir görüşe sahip olabilir.

      Erkek yüzücüler aynı yaştaki öğrencilerden daha boylu,ağır ve daha az yağlıdırlar.Kız öğrenciler her ne kadar yaşıtlarına oranla daha düşük deri ölçülerine sahipselerde büyük kas gelişimleri nedeniyle vücut ağırlıkları daha fazladır.

YÜZME VE YAŞ GURUPLARI

Yüzme Kursu 12 yaşından 17 yaşına kadar yüzücülerin deri altı yağı kalınlığında önemli bir artış görülür.Bu artış olgunlaşma faktörleri artan yaş ile orantılı olarak azaltılan çalışma yoğunluğunun etkisi ile meydana geldiği düşünülebilir. Gelişmekte olan sporculara antrenman programlarını uygularken,onların normal büyüme eğrilerini çizmek gerekir.
     
YÜZMEDE KAS GELİŞİMİ
Yüzücülerde kas kuvvetinin gelişimi için çeşitli ağırlık antrenmanları uygulanır.Bunda amaç yüzücünün kas verimini arttırmaktır.Haftada iki kez yapılan antrenmanlar da gençler için amaçlanan yeterli gelişim sağlanabilir.

12 -15 yaş döneminde kalp çok hassastır.Aşırı zorlanmalara,yorgunluklara karşı daha az dayanıklıdır.Aynı zamanda kemikler,eklemler,tendonlar zayıf olup gelişimine devam etmektedir.Yapılacak yanlış çalışmalar zararlı sonuçlar doğurabilir.Gençlerin kuvvet antrenmanları,antrenörlerinin denetimi ve gözetimi altında yapılmalıdır.
     
YÜZME ÇALIŞMALARI OYUN ŞEKLİNDE OLMALI

İlk günlerde oyun şeklinde hafif çalışmalar yapılmalıdır.Daha sonraki günlerde ise bir gün ağır,bir gün hafif olarak karada çalışmalar yapılmalıdır.Yaklaşık 3 ay süren bu çalışmaları haftada 4 defa yapmak yeterli olur. Yüzme kursu Bunda amaç vücuda kuvvet ve esneklik kazandırmak ve sporcunun nefesini açarak yüzmeye psikolojik  hazırlanmasını sağlamaktır.Kara çalışmaları sporcuya kondisyon kazandıracak nitelikte olmalı ve zaman geçtikçe daha ağır antrenmanlara doğru gidilmelidir.Kara çalışmaları genellikle kros,salondaki jimnastikler,lastik yayların çekilmesi ve diğer birçok oyun ve hareketler ile yapılabilir.




Hiç yorum yok: