12 Eylül 2017 Salı

SIRTÜSTÜ YÜZMENİN FAYDASI NEDİR?

SIRTÜSTÜ YÜZME

Vücudun suyun yüzeyine sırtüstü yatarak yaptığı bir yüzme tekniğidir. Bazı Ülkeler Yüzme Kursuna yeni başlayanlara bu tekniği ilk olarak öğreterek başlarlar. Türkiye de ise Yüzme Kursu serbest stil öğretilerek başlar. Bu stile sırtüstü kravl da denmektedir.

Yüzme yarışlarında FINA Kurallarına göre 100- 200 mt mesafelerde yüzme müsabakaları yapılmaktadır. Bu sitil 1912 Berlin Olimpiyatlarında ilk defa yüzme yarışlarında sporcular tarafından yüzülmüştür.

Bu branşta yüzücüler diğer branşlardan farklı olarak  çıkışını sudan yaparlar. diğer branşlarda yüzücüler kulvardan atlayarak start alırlar. Yapılan Araştırmalarda, Serbest stili iyi yüzen sporcular sırtüstü'nü de iyi yüzerler.

SIRTÜSTÜ YÜZMENİN FAYDALARI

Bu branş genelde yüzme yarışların da kullanılsa da, Sağlık açısından yapılan yeni Araştırmalarda doktorlar özellikle iskelet sistemindeki bozukluk durumlarında sırtüstü yüzme önermektedir. Yüzme sporunun en önemli özelliklerinden biride iskelet sistemine yük binmeden suyun kaldırma kuvvetinden faydalanarak yapılan tek spordur.

Özellikle omuriliği eğriliği olan kişilere doktorlar tedavi amaçlı sırtüstü yüzme vermektedir. Skalyoz diye adlandırılan bu postür bozukluğunu durdurduğu gibi ilerlemesini engellemektedir. aynı zamanda bu teknik nisbeten kolay öğrenilen ve uygulanan tekniktir. Bunun en önemli özelliği nefes problemi yaşamazsınız, Nefesinizi havadan alıp havaya üfler siniz sanki yolda yürüyor gibi rahat yüzersiniz.







Hiç yorum yok: