17 Eylül 2018 Pazartesi

YÜZME SPORUNDA BESLENME

Bir çok Yüzücü ve Ailesi diye başlamak istiyorum, Bunun nedeni sadece sporcu ile dengeli beslenme maalesef olmaz. Hatta buna Yüzme sporundan anlayan ve Tüm Dünyadaki beslenme konusundaki gelişimi ve değişimi takip etmesi gereken bir diyetisyen gerekmektedir.


Yüzme Diyetisyeninin beslenme konusundaki bilgilerini artırmak ve Yüzücünün başarılarına katkı sağlamak için Antrenör, Aile ve Sporcu ile birlikte hareket etmesi gerekmektedir. Sporcunun Boy, Kilo gibi vücut bileşenlerini ölçtükten sonra yüzücünün beslenmesi planlanmalıdır.

A) KARBONHİDRAT ALMA

Ülkemizde Yüzücülerde karbonhidrat alımını yeterli veya  ihtiyacımızdan az miktarda almaktayız. Yüzücüler için Karbonhidrat alımı aerobik egzersiz yapan bir sporcularda oldukça önem taşır. Karbonhidrat alımı yüzücülerin olmazsa olmazıdır ve vücudun temel yakıtlarından biridir. Tüm dünyadaki diyet birliği günlük alınan enerjinin büyük kısmının karbonhidratlardan karşılandığı konusunda hem fikir olmuştur.

Yüzücülerde, Aerobik egzersizlergerektiren kişilerin günlük karbonhidrat gereksinmesi 8-10 g/kg başına önerilmektedir. Örneğin, 70 kiloya sahip bir yüzücünün günlük karbonhidrat gereksinmesi 600 ile 800 g arasında olmalıdır. Antrenman dışında veya müsabalardan ayrı olarak 1 günlük  alınması gereken karbonhidrat türü kompleks karbonhidrat olmalıdır. Örnek olarak Kurubaklagilleri (Mercimek, fasulye, nohut), Tam tahıllları (tam tahıllı ekmek, yulaf, çavdar ekmeği) ve lif içeriği yüksek meyve ve sebzeler içermesi gerekir.

B) YARIŞ VEYA ANTRENMAN ÖNCESİ BASİT KARBONHİDRAT ALINMASI

Yüzücülerde, Basit şekerlerin alımı her zaman zararlı değildir. Basit şekere örnek: reçel, bal, meyve ve meyve sularıdır. Aerobik egzersizle uğraşan yüzücülerde  yararlı etkileri yaılan araştırmalarda ortaya konmuştur. Hızlı sindirildikleri için ve kana hemen karıştığı için aynı zamanda yüzücüye yüksek miktarda enerji sağladığı için tercih edilmelidir. Unutulmaması gereken konu bu basit şekerler hızlı tüketilmediği zaman yağ olarak depolanması ve bunuda yüzücüye olumsuz yansımasıdır.

YÜZÜCÜLER SON ZAMANLARDA ENERJİ İÇECEKLERİNİ ÇOKÇA TERCİH ETMEKTE ANCAK BUNUNDA FAZLASI SPORCUYA YARARDAN ÇOK ZARAR VERDİĞİNİ UNUTMAMAK GEREKİR.

C) YARIŞ VEYA ANTRENMAN ÖNCESİ PROTEİN ALIMI

Yüzücüler yarış veya antrenman öncesi bir miktar protein almalı bu acıkmayı önlediği gibi diyeti desteklemektedir. Antrenman öncesi küçük miktarda protein almak kaslardaki yıkımını önlemektedir. Uluslararası spor beslenme birliği (ISSN) yüzme sporu yapan kişilere antrenmanlardan hemen önce ve antrenmanlar sırasında her saat başı 0.15 ile 0.25 g/kg protein alımı önermektedir. Protein alımını çok yapmaktan ziyade kaliteli protein almakta fayda vardır. Dyetisyenler bunun adına biyolojik yaralılık demektedirler. Yüzme Kursu Bu protein alımı kas onarımı için gereklidir.


YÜZÜCÜ BESLENMESİNDE DESTEKLEYCİ UNSURLAR NELERDİR?

Yüzme sporunda karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve sıvı gereksinmesi kişinin Boy, Kilo ve hatta yaşına göre değişmekle beraber sporcunun antrenman yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Yüzücünün Antrenörü, Aile ve Yüzme diyetisyenin koordineli çalışması gerekmektedir. Diyetisyen tarafından Yüzücünün öğünlerinin iyi  planlaması ve gereksinmelerine bağlı olarak yukarıda belirtilen konular doğrultusunda beslenme programı yapılmalı İyi Planlanan beslenmenin performansı oldukçaolumlu yansıyacağı unutulmamalıdır.

Aileler tarafından önce bir yüzme kursuna gönderilen çocuklar daha sonra lisanslı bir yüzücü olmakta ve artık üst düzey yüzücü olmaktadırlar. Durum böyle olunca yüzmede performans olarak başarılı bir yüzücü olmak için iyi bir beslenme uzmanı ile koordineli çalışmak olduğu unutulmamalıdır.

Hiç yorum yok: