4 Eylül 2018 Salı

JİMNASTİK VE ÇEMBER NASIL YAPILIR?

JİMNATİK ÇEMBER

Çocukların Jimnastik Kursunda, en kolay öğreneceği hareketlerin başında gelmekte ve büyük zevkle yaptıkları, hemen hemen her küçük alanda yapmaya çalıştıkları bir yan perendedir.  Önce kısa bir koşu yapılır ve belli bir hıza ulaşıldıktan sonra önce sağ ayak gergin olarak kollarla beraber havaya kaldırılır. Aynı anda uygulanan bu hareketten sonra önce sağ bacak yere konmalı, sonra sağ el yere konulmalı ve sol bacağın savrulma yapılırken, sağ bacakla yerden itilmeli. Vücut gergin, baş enseye alınmalıve sol el omuz genişliğinde yere gelecek şekilde konmalı ve sonra sol bacak arkasından, sağ bacağın yanına konarak vücut düz duruma gelerek hareket tamamlanır. Bu harekettte kollarla itme yapılmalı aksi taktirde yeterli kuvvet alınmayınca hareket tamamlanamaz.

YARDIM NASIL OLMALI?

Çoculara yardım yapacak jimnastik Antrenörü sporcunun arkasında ve her zaman yakınında durmalı. Jimnastikçiye kalçadan iki elle çevirebilir yada sporcunun tekrar ayağa kalkışına yardımcı olmak için üst bacaktan hızını artırmak ve desteklemek gerekebilir. Jimnastik Kursu, Bu hareket iyi şekilde yapılana kadar desteklenmelidir.

ÇEMBER İÇİN  HAZIRLIK YAPILMALI

Jimnastik sporunun her safhasında tüm kasların güçlendirilmesi şarttır. Çember hareketine geçmeden önce de özellikle omuz bölgesi hem güçlendirilmeli, hem de esneme yapılmalıdır. Çembere başlamadan önce Amut hareketini sporcu iyi yapmalıdır. Jimnastik koordinasyonu çember hareketinin önemli bir parçası olacağından sporculara koordinasyon çalışmaları ve motorik özelliklerini geliştirici çalışmalara ağırlık verilmelidir. Bu hazırlıklar sırası ile aşağıdaki gibi olmalıdır.

SIRA İLE ÇALIŞMA

Çocuklara bu hareketi anlatırken önce bir jimnastik sırası konulmalı ve teorik olarak anlatılmalıdır. İyi bir ısınmadan sonra cimnastik sırası üzerine iki el konularak ve destek alınarak üzerinden sağa ve sola dizleri karın bölgesine çekerek çalışma yapılır. bu hareketler ste olarak yapılmalı ve setler arasında dinlenme verilmelidir.

05-10 cm kasalar konulmalı ve bunların hemen bitişiğine 20-25 cm bir başka kasa konulmalı, son olarak 25-30 cm ek bir kasa konularak yardımcı malzememiz tamamlanır. Bu kasaların en üstüne çıkan sporcu önce bir ayağını ilk basamktaki kasa üzerine koymalı, sonra elini bir alttaki kasaya koyarak sanki basamaktan inecek şekilde arka ayağını savurup hareketi tamamlar.

Bu çember alıştırmalarını için Jimnastik kurslarında, öncelikle yerde küçük engeller olacak şekilde yapmalı, daha sonra hareketin zorluk derecesi artırılmalıdır.

Hiç yorum yok: