11 Aralık 2017 Pazartesi

YÜZME VE YILLIK PLANLAMA NASIL YAPILMALI?

YILLIK PLANLAMA

Yeni sezona başlarken Yüzme Kursuna Katılan yetenekli Kişileri, Antrenörler çeşitli testlerden geçirrerek seçme yapmalı ve artık sporcular Lisanslı birer sporcu olmaktadır. Peki bu sporculara yıllık planlama yaparak yarış sezonuna hazırlamak için nasıl bir planlama yapmak gerekir?

Yüzme Sezonuna planlama yapmak çok büyük önem taşır. Yılda yüzülecek yarış sayısı, hedef yarışlar, kuvvet ve dayanıklılık çalışmaların yapıldığı hazırlık kampı ve tüm bunların tarihlerine kadar çizelge yapılması gerekir. Bu planlama Tüm Antrenörler, Sporcu ve Aileler dahil herkesin bilgilendirilmesi gerekmektedir.

YÜZME METOTLARI NELERDİR?

Yüzücülerin sezonda ne gibi metotlar kullanacağı ve yıllık antrenman içeriğinin ne olacağı anlatılmalıdır.

1- Yüzmede Kuvvet Antrenmanı,
2- Yüzmede Güç ve Esneklik Antrenmanı,
3- Yüzmede Dayanıklılık Antrenmanı,
4- Yüzmede teknik analiz çalışması,
5- Yarış öncesi Sürat çalışmaları,
6- Dönüş ve çıkış çalışmaları,
7- Yüzmede yarış strajesi ve Taktik anlatım,

Burada belirtilen planlamayı yıla yayarak Antrenörün hedeflediği yarışları önceden sporcuya anlatmassı gerekir. Bu metotlara bir takım maddeler daha ekleme yapılabilir.

YÜZME SEZONLUK PLANLAMA 

Yüzmede bir çok Antrenör yıllık planlamayı iki yada üçe bölerek yapar. Bu hedef yarışlara göre katılacağı yarışa göre zirve yapmalıdır.

YÜZME İKİ SEZONLU PLAN

Antrenörlerin en çok tercih ettiği, tabiri doğru ise klasikleşen bi planlama şeklidr. Bu planlama yapılırken öncelikle büyük yani uslararası yarışlar hedef yapılır.

1- Kış sezonu planlaması,
2- Yaz sezonu planlaması,

YÜZME SEZONU ÜÇE BÖLEREK YAPILIR

1- Eyül ayından Aralığa kadar- Son Bahar sezonu,
2- Ocak ayından Nisan kadar - Kış sezonu,
3- Mayıs ayından Ağustosa kadar - Yaz sezonu,

Genelde bu planlamaya Hem Antrenörler hem Sporcular sadık kalırlar, Bunlara ek olarak Yüzme kursu sezon içerisinde çeşitli Antrenmanlarda yapılır. Bu Antrenmanlardan en önemlisi Yükselti Antrenmanıdır. Performansı artırmaya önemli katkıları  bulunmaktadır. Bu tip Antremanlar ultra yüzücüler yani Dünya, Olimpiyat, Avrupa şamipyonalarına hazırlanan sporcuların ve Antrenrlerin tercih ettiği bir hazırlık aquakamp olmuştur.

Hiç yorum yok: