14 Aralık 2017 Perşembe

JİMNASTİK NEDİR?

Jimnastik nedir; Vücudunuzu disipline etmek için yapısını Düzeltme, Güçlendirme, Çevikleştirme, İyileştirme ve hareketlerin tümüne verilen isimdir. Jimnastik başlı başına bir spor ve bilim olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanın fiziki şartlarını, Motorsal özelliklerini, Kas- sinir Koordinasyonu ve ruhsal verimini artırmaya yarayan hareketlerin icrası ile yapılan sporların temelini oluşturur.



JİMNASTİK BRANŞLARI NELERDİR?

Jimnastik bünyesinde çeşitli branşlar barındırmaktadır. Bu branşlarından dolayı, Erkekler ve Kadınlar ayrı olarak yarışmalara katılmaktadır. Bu branşlar şu şekilde olmaktadır;

ERKEKLERDE;

- Yer alıştırmaları
- Paralel Barfiks
- Halkalar
- Kulplu Beygir

KADINLARDA;
- Yer alıştırma hareketleri
- Eşit olmayan Çubuklar
- Barfiks
- Denge Kalası


ARTİSTİK JİMNASTİK HAREKETLERİ NELERDİR?
Jimnastikteki Eski adı Aletli jimnastiktik  olan bu branş sanat jimnastiği anlamına da gelmektedir. Bu branşta erkekler 6 aletle, bayanlar ise 5 aletle yarışırlar.

Erkeklerin yarıştığı Branşlar; yer, kulplu beygir, halka, atlama beygiri, paralel, barfiks.

Kadınların yarıştığı Branşlar; atlama beygiri, kız paraleli, denge, yer, asimetrik paralel şeklinde olmaktadır.



RİTMİK JİMNASTİK NEDİR? NASIL YAPILIR?

Tarihine bakıldığında, İlk olarak İsveç’te ortaya çıkmıştır. Sanatsal ağırlığı olan Oyunculuk, bale müzik ve pandomin ile bir bütünlük oluşturarak yapılır. Bu dalı sadece bayanlar yapmaktadır. Olimpiyatlara bakıldığında, tarihi oldukça yeni olduğu ve yarışmalara 1983 yılında dahil olmuştur. Puanlama sistemi branşa özgü diyebiliriz.
Ritmik Jimnastik te Çember, top, kurdele, ip ve lobut gibi aletler kullanılmakytadır. Dans ve yer hareketleriyle estetik ön planda tutularak sunulan koreografiler alet ve teknikler uygulanır. Yarışmaya katılan Sporcular  bireysel katıldığı gibi gurup olarak ta  yarışmaktadır.


GENEL JİMNASTİK NEDİR? NASIL YAPILIR?

Genel jimnastikte Her ülke kendi yarışma kurallarını belirler. Genel jimnastik branşı gösteri amaçlı yapılmaktadır. Çeşitli Müzik ile beraber, çeşitli aletler kullanılarak yapılan dans ve hareketlerin sunumu ile yapılır. Rahat hareket edebilceği Serbest spor giysiler giyilir. Gruplar halinde yapılmaktadır.Gruplar sadece bireysel olarak kadın ya da sadece erkek olabilir veya Karma olarak da gösteri yapılabilir. Zorunlu önceden belirlenmiş hareketler yapılır. Amaç yarışmacıların en başarılı oldukları yönünü ortaya çıkarmaktır. 

TRAMBOLİN JİMNASTİK NEDİR?NASIL YAPILIR?

Trambolin üzerinde çeşitli sıçramalar ve hareketleri yüksekte ve ritmik olarak yapılmasına trambolin jimnastik denir. Bu hareketler seri olarak durmaksızın yapılır. Bireysel olarak, çiftler veya senkronize gibi başka kategorileri olmaktadır.

AEROBİK JİMNASTİK NEDİR? NASIL YAPILIR?

Belli bir Müzik eşliğinde yapılan bu dalda esneklik ve güç oldukça önem taşımaktadır. Estetiğin ön plana çıktığı ve yine temelinde görsel sov olan aerobik jimnastik bireysel kadın ve erkekler tarafından yapıldığı gibi çiftler, triolar veya gruplar tarafından sunulmaktadır.

Hiç yorum yok: