20 Ağustos 2018 Pazartesi

JİMNASTİK HAREKETİNİ YÖNLENDİRMEK

imnastik hareketini yönlendirmek ve Harekete yardım, öğrencinin  çabasını kolaylaştırırken, hareket için gerekli kuvvetin iyi zamanlandırılmasına yarar. Alıştırmaların uygulanışında iki temel prensip, öncelikle yardım yoluyla hareketin sonuna kadar yönlendirilmesi ve yönetilmesidir.

HAREKETİ UYGULAMA
Sporcunun uygulama anında  yeteri ölçüde hareket serbestiliği olmalıdır. Eğer yardımcı bütün işi üzerine alıyorsa öğrenci hem kuvvet ayarlaması yapamaz, hem de gerekli ciddiyet göstermediği için hareketin öğrenim süresi uzar. Hareketin akışı, Jimnastik Kursu  ritmi yardımcı tarfından  iyi şekilde gözlenmeli ve tahmin edilmeli, öğretim ve yardım bu doğrultuda yapılmalıdır. Aksi taktirde öğrenci yanlış bir ritim ve zamanlama duygusu kazanabilir. Bu özellikle savunma hareketlerinin bulunduğu çalışmalar için oldukça önemlidir.

JİMNASTİK YARDIMI
Öğrenme işlemi ilerledikçe, yardım oranının azaltılması gerekir. Teknik olarak veya kuvvet olarak gelişme gösteren öğrencilere de yardım oranını azaltmak doğru bir davranış olacaktır. Yardımın uygulanışı başarı ile paraleldir. Bu sebeple derslerde öğrencilerin birbirlerine yaptıkları yardımlar öğretmence gözlenerek  yardımın kontrollü bir biçimde yapılması sağlanmalıdır. Çünkü öğrenciler kendi aralarında ki yardımlaşmanın Jimnastik Kursu sınırı iyi tayin edemezler. Düzeltmeler, duruş, teknik, zamanlama ve alıştırmalarda yaşanır. Öğrenciler  yardımda fazla çaba harcayarak, amut
hareketini denge çalışması boşa gider.

JİMNASTİK YARDIM TEKNİĞİ VE UYGULAMASI
Cimnastik te iki çeşit tutuş şekli, yardım tekniği olarak kullanılır. Bu tutuş şekillerinin öğretmenler tarafından çok iyi bilinmesi zorunludur. Kazanın önüne geçmek için her hareketin başında ve sonunda uygulanırlar. Harekete yardım çoğu zaman iki kişi ile hareket iki taraftan uygulanır.

JİMNASTİK DESTEK TUTUŞU
Bu tutuş genellikle öne doğru yapılan  hareketlerde uygulanır. Yardımcının asıl görevi uygulayana destek olmak ve kollara düşen yükü hafifletmektir. Yardımcılardan biri sağ eli ile omuz ekseninden, sol eli ile  dirsek ekleminin altından kavrar. Diğer yardımcı aynı yardımı ters yönden uygular. Bu yardım şekli ile daha çok omuz kemerinin  horizontal eksende, gövdenin ağırlık aktarımı( öne, arkaya, yanlara ) söz konusu olduğunda hareketin yönü  üzerinde  etki yapılır. Bu tutuşla omuz ekseninin vertikal eksenden uzaklaşması sağlanır.

JİMNASTİK ÇEVİRME TUTUŞU
Öne ve arkaya doğru yapılan hareketlerde ve bağlantılı hareketlerin öğretiminde kullanılır. Yardım için sağda veya solda da olsa iç taraftaki el ile üstten düz tutuş, dış tarafta ki el ile alttan ters tutuş yapılmalıdır. Harekete giriş de bu konumda ki tutuş, hareketin bitiminde ‘’ çevirme ‘’ ile ters şekle döner. Çevirmeli tutuş genellikle salto, elle aşma, kartvil, gibi hareketlerde kullanılır.

3-EMNİYET
‘’ KAZA HER ZAMAN İÇİN ÖĞRENME DEVRESİNDE OLANLARIN VE ELİT DÜZEYDEKİ CİMNASTİKÇİLERİN BAŞINA GELEBİLİR.’’

Bizlerin hedefi öğretmek olduğuna göre, emniyet tedbirlerini uygulama şarttır. Emniyetin tek amacı sadece kazaların önüne geçmektir. Okullarımızda elit düzeyde jimnastik eğitimi vermenin dışında, derslerdeki uygulamalarda mutlaka Jimnastik Kursu  önlem almamız gerekmektedir. Belli hareketleri yardım almadan yapabilen öğrencilerin cesaretini arttırmak ve onlarda güven hissini uyandırmak tamamen alınan emniyet tedbirleri ile sağlanır. Bunu okullarda sağlamak için çok çaba harcamaya da gerek yoktur. Fiziksel koşulları en uygun hale getirmek ve kullanılan aletleri güvenli halde kullanımda bulundurmak yeterli olacaktır.

JİMNASTİK ÖNE TAKLA
Eller omuz genişliğinde açılarak yere konur, baş göğse çekilir, ve sırttan öne doğru eğilinerek, sırtın yuvarlak bir biçim alması sağlanır. İki bacağın yere itmesini takiben kollara dayanılarak ense yere konur. Daha sonra  sırt üstünde yuvarlanılır. Yere itme anında gerilen bacaklar hızla karna çekilir ve yuvarlanma sonunda yere dayanır. Ellerle yerden destek almadan ayağa kalkılır.

JİMNASTİK YARDIM ŞEKLİ:
Harekete üst bacaktan itme veya enseden başı yönetmek yolu ile yardım edilir.

ÖN ALIŞTIRMALAR
Toplu ve açık bacak ‘’ Beşik Hareketi ‘’ uygulaması yapılmalıdır. Bu uygulamayı takiben eğimli bir platform oluşturulmalı ve yuvarlanmanın kolay bir şekilde başın kollar arasına alınması, göğse çekilmesi, bacakların gergin durumdan toplanması ve kalkışda ellerin yere konulmaması hususlarına dikkat edilmelidir.

CİMNASTİK DURUŞLARI İLE KOMBİNASYONLARI:
A.Kartal duruşundan, diz üst duruştan, planör duruşundan, taklaya geçiş.
B.Takladan sonra açık bacak kalkış, tek bacak kalkış, uzun oturuşa geçiş.
C.Öne elleri dayamadan taklalar.
D.Amuttan ön takla

JİMNASTİK GERİYE TAKLA
Çömelik duruşdan geriye devrilme ile hareket başlar. Çene göğse deyecek şekilde öne alınır. Eller arkada başın yanında ve omuz genişliğinde Jimnastik Kursuaçık parmak uçları omuzlar  gösterecek şekilde pozisyon alınır. Sırt yuvarlatılır ve dizler karna çekilir. Yuvarlanmanın son safhasında, dönüş ellerin yeri itmesi ile desteklenir.

YARDIM ŞEKLİ: Kalçadan itme ile dönüş hızına destek verilir.

ÖN ALIŞTIRMALAR
Toplu ve açık bacak ‘’ Beşik hareketi ‘’ uygulaması yapılmalıdır. Bu uygulamayı takiben eğimli bir platform oluşturulmalı ve yuvarlanmanın kolay bir şekilde, başın kollar arasına alınması, göğse çekilmesi, bacakların gergin durumdan toplanması ve kalkışta ellerin yere konulmaması hususunda dikkat edilmelidir.

JİMNASTİK TEMEL CİMNASTİK DURUŞLARI VE KOMBİNASYONLARI
A. Uzun oturuş, bacalar açık uzun oturuş, diz üstü duruştan taklaya geçiş.
B. Takladan sonra açık bacak kalkış, diz üstü duruşa, bank vaziyetine geçiş.

Hiç yorum yok: